Termékeink

Akkumulátor szekrény

A vasúti kocsik alvázszerkezetére rögzített akkumlátor szekrény egy hegesztett rácsos szerkezet, amely magában foglalja az akkumlátor tartó kocsikat, az elektromos csövezést és a hálózati csatlakozási pontokat.

 

Automatikus alkatrészmosó berendezés

    A Szakálfém Kft. által gyártott automatikus alkatrészmosó berendezés, amely magasnyomású forró vizes, lúgos mosással távolítja el a szennyeződéseket a megtisztítandó alkatrészekről.

 A mosóberendezés tulajdonságai:

 • a víz melegítését és melegen tartását beépített fűtőtest végzi el,
 • a kellő nyomású mosófolyadékot vegyszerálló szivattyúk forgatják,
 • a mosási idő kapcsolóórával szabályozható,
 • az alkatrészeket forgó mosókosárba kell behelyezni, és forgását a beáramló mosófolyadék végzi,
 • a víztartály mérete több hetes működést tesz lehetővé.
 

Billenő lépcső lengő-tolóajtóhoz

A vasúti személykocsik bejáróajtói alatt elhelyezett általános használatú lépcsők a kényelmes és biztonságos fel-és leszállás érdekében kerültek kialakításra. A hosszú távú forgalomban közlekedő személykocsikon ún. lengő-tolóajtókat alkalmaznak.

A kényelmes beszálláshoz ennél a rendszernél megvalósítható az alsó lépcsőfok felhajtása, ezzel a lépcsőfok kilógása a szerkesztési szelvényből megakadályozható.
 
 
A Szakálfém Kft. által gyártott billenő lépcső felhajtását egy rugalmas elem végzi, ami kapcsolatban van az ajtót működtető rendszerrel.
 

Csapágytok

A vasúti járművek hordművének első és egyik legfontosabb eleme a csapágy, ami az üzem közben ébredő függőleges és vízszintes erőket közvetíti a forgó kerék és a járműszekrény között. A vasúti járműveknél a siklócsapágyat már régebben kiszorította a korszerűbb gördülőcsapágy.
 
A Szakálfém Kft.  a vasúti járművek hordművében található vasúti csapágytokokat gyátja a nyers öntvény beszerzésétől a csapágytok végleges megmunkálásáig.
 

DRV típusú rudazatállító

   A Szakálfém Kft. a svéd SAB WABCO licenc alapján gyártja a vasút számára a többségében vontatott járművek fékberendezésében alkalmazott rudazatállítókat.
A rudazatállító feladata, hogy a féktuskók, abroncsok és csuklók kopását a fékrudazatokban kiegyenlítse és a fékhenger löketet állandó értéken tartsa. A DRV rudazatállító tengelyirányú vezérléses, kettős gyorsműködésű szerkezet. A kis mértékű féktuskó hézagokat azonnal, a nagyobbakat 2-3 fékezés után helyesbíti.

Cégünk a DRV típusú rudazatállítókat többféle kivitelben és működési tartományban készíti. A DRV 2 típus maximálisan 120 kN húzóerő átvitelére alkalmas, valamint 200 – 600 mm állítóhossz tartományban készíthető.

Egyéb termékek, eszközök gyártása megrendelésre

    Szakembereink, minta vagy vázlatrajz alapján is készek elkészíteni bármilyen egyedi terméket, eszközt, berendezést, szerszámot. Az igényfelméréstől a tervezésen át, a végtermék előállításáig maximálisan szem előtt tartjuk megrendelőink egyedi igényeit.

Fékbetét tartó - megmunkáló készülék

   Ezen készülék segítségével biztosítható a vasúti járműveken alkalmazott fékbetét tartók szakszerű és pontos megmunkálása.

Földelő doboz

A közúti vasúti közlekedésnél használat eszköz, melyet a sínpálya mellé építenek be. Biztosítja a villamos felsővezeték szakszerű földelési lehetőségét.
 
 
 

Hálókocsi ágykeret

     A vasúti hálókocsik emeletes ágyain használják. Megakadályozza az utasok ágyról történő leesését. Ugyanakkor az ágy felhajtott helyzetében biztosítja az ágynemű rögzítését is.
 
 
 

Homokláda

A kerék és a sín közötti tapadás növelésére szolgáló homok tárolására szolgál. A tartály alá szerelt fúvóka biztosítja a homok eljutását a megfelelő helyre. 

Komplett rögzítőfék berendezés

   A vasúti járműveket üzemben az elgördülés ellen rögzíteni kell. Erre a célra szolgál a kézifék és a rögzítőfék. Kézifék a jármű belsejéből vagy a jármű alvázán kialakított helyről - akár menet közben - kezelhető mechanikus fék.
 

Vasúti teherkocsikon a jármű álló helyzetében oldalról és a kocsi mellett állva a földről kezelhető rögzítőféket alkalmaznak. A Szakálfém Kft. oldalról kezelhető orsós rögzítőfékhez készít alkatrészeket:
 • fogaskerekes áttételt,
 • csavarorsót,
 • orsóanyát,
 • emeltyűt,
 • fék vonórudat, amely a kocsi mechanikus fékjéhez tartozik.

Különböző forgácsolt alkatrészek

   A Szakálfém Kft. kis darabszámos vevői igény esetén is vállalja egyedi gyártású forgácsolt alkatrészek gyártását hagyományos és CNC-vel vezérelt megmunkáló berendezésein.

 

LA4R típusú raksúlyváltó

    A Szakálfém Kft. a svéd SAB WABCO licensze alapján gyártja a pneumatikus úton vezérelt, mechanikus raksúlyváltó berendezést. A vasúti járműveken, általában teherkocsikon a rakomány tömegétől függően szükség van a fékerő változtatásra.

A mechanikus raksúlyváltó segítségével a fékrudazat áttétele változtatható, így megvalósítható a rakomány tömegétől függő féktuskó-erő változtatás.
 

A raksúlyváltó berendezést a rakomány terheléséből származó, rugó magasság változást érzékelő szelep állítja át.


Légszárító

A levegő előkészítés egyik fontos feladat a vízgőz (pára) eltávolítás a sűrített levegőből. A víz jelenléte több szempontból is káros:
 • korróziót okoz a szerelvények belső felületén,
 • megfagyhat és ezzel létfontosságú berendezéseket tehet üzemképtelenné,
 • csökkenti a légtartályok hasznos térfogatát, ezáltal a bennük tárolható energia mennyiségét.
A pára kiválasztására több lehetőség is rendelkezésre áll. A Szakálfém Kft. az Experiment Kft. (Jászberény) dokumentációi alapján és velük együtt működve különféle méretben gyárt adszorpciós elven működő, kétkamrás légszárítókat.

Ezen légszárítók telepített, vagy járműre szerelt változatban is képesek a levegő harmatpontját legalább mínusz 35 Celsius fokig lecsökkenteni.

Mobil hegesztőasztal

     Egyedi igények alapján vállaljuk mobil hegesztő asztalok készítését. Igénytől függően tetszőleges magasságú és terhelhetőségű asztal tervezését, gyártását vállajuk.

Standard paraméterek:
 • emelő magasság:    300-800mm
 • terhelhetőség:    500kg

Pneumatikus fékezési állapotjelző és fékkijelzők

    A Szakálfém Kft. a vasúti járművek fékállapotának ellenőrzéséhez és figyeléséhez pneumatikus fékkijelző berendezéseket fejlesztett ki és gyártásukat is végzi. A két fogalmú kijelző berendezés több működési állapot jelzésére alkalmasak:
 • a rugóerő tárolóval ellátott fékhengerek oldott, vagy rögzített állapotát jelzik,
 • a fékhengerek feloldott, vagy befékezett állapotát mutatja meg,
 • a kézifék állapotát (oldott, vagy befékezett) jelzi ki tárcsás fékes járműveken,
 • az önműködő raksúlyváltó berendezéssel ellátott kocsik megfékezettségi állapotát (üres-rakott) mutatja.
A fékállapot ellenőrzésére és figyelésére tárcsás fékes vasúti kocsikon a három fogalmú kijelző berendezést célszerű alkalmazni. A fékezési állapotjelző egyik ablaka a kézifék, a másik pedig a feloldott fék állapotát jelzi megfelelő piktogramokkal és színekkel. A zöld szín a feloldott, a vörös szín a befékezett állapotot jelenti, amíg a fékezés légnyomással működik. Nyomás nélküli készlet légtartály esetén egy különleges fehér tábla jelzi, hogy a járművön a kéziféket ellenőrizni kell.
 

Pneumatikus prés

   Kisteljesítményű, pneumatikus működtetésű asztali prés. Üvegszálból összefűzött kábelek bilincsezéséhez használatos.

Ragasztott panelek fék és pneumatikus segédüzemhez

A fék és pneumatikus segédüzem működtető egységek a korszerű vasúti járműveken különböző paneleken kerülnek elhelyezésre.A Szakálfém Kft. által gyártott fékpaneleken a pneumatikus összeköttetések megteremtéséhez szükséges csatornák a táblák egymással érintkező felületeiben, marással kerülnek kialakításra. Ezek után történik a két tábla összeragasztása és csavarozása.
Tömörség és tömítés vizsgálat után a szerelvények a panel külső oldalára felszerelhetők. 

Rozsdamentes tartályok

    Egyedi tervek alapján vállaljuk különböző térfogató rozsdamentes acélból készített tartályok gyártását.

 

Rozsdamentes víztartályok

  A víztartályok a kocsiban a padlón vagy a tetőtérben vannak elhelyezve, szintjelző szenzorokkal vannak ellátva. A tartályok anyaga 2.0-3.5 mm vastag rozsdamentes acéllemez, amely a külső felületen páralecsapódás ellen 10 mm-es szigetelőanyaggal van burkolva.


A Szakálfém Kft. által gyártott víztartályok megfelelnek az UIC üzemi és szilárdsági követelményeinek.
 
 
 

Rudazatállítós fékhengerrel ellátott tárcsás fékegységek személy- és motorkocsikhoz


    A Szakálfém Kft. által gyártott termékek között megtalálhatók a személy-és motorkocsik mechanikus fékrendszeréhez szükséges rudazatállítós fékhengerrel ellátott tárcsás fékegységek.
Ez az egység a tárcsás fékeknél az a szerkezeti elem, amely emeltyűket, fékbetéteket, függesztő csapokat és húzó rudakat foglal magába. Ezekkel a fékhengerben létrejövő fékezőerőt a féktárcsára adja át. Az erő fokozására áttételt lehet kialakítani.

 
 

Rugóerőtárolós kiegyenlítőmű és tárcsásfékes forgóvázak flexball kézifékhúzóihoz

     A tárcsás fékkel felszerelt vontatójárműveket és motorvonatokat, amennyiben ezek rugóerőtárolós fékkel nincsenek ellátva – éppen úgy, mint az orsós kézifékeknél – a jármű belsejéből kezelhető kézifékkel látják el.

A kézikerékre kifejtett erőt ezeknél a rendszereknél ún. flexball húzóvezeték adja át a kézifékes fékhengerekre.
 

A Szakálfém Kft. által gyártott elosztómű a forgattyún, vagy a kézikeréken kifejtett forgómozgást alakítja át húzóerővé, valamint az erőmódosításban is részt vesz.

Szénacél tartályok

    Egyedi tervek alapján vállaljuk különböző térfogató szénacélból készített tartályok gyártását.

 

Tengelyvég földelő berendezés

Többségében az elektromos hajtású vasúti járművek esetén a hordművek csapágyaiban ún. visszáramok keletkeznek. Ezek a visszáramok, amennyiben a csapágyakon keresztül kerülnek elvezetésre, úgy azok korai meghibásodását okozhatják.
 
 

A Szakálfém Kft. által gyártott tengelyvég földelő berendezés lehetővé teszi, hogy a visszáramok a csapágyat megkerülve közvetlenül a tengelyre jussanak.
A tengelyvég földelő berendezés 200A  - 400A áramerősség tartományban képes a visszáramot a hordmű tengelyére vezetni.

 

Tengelyvégre szerelhető foggenerátor

A korszerű mikroprocesszoros csúszásgátló berendezéseknél a kerékpárok csúszását a kerék és a sín közötti elégtelen tapadási erő szabályozza. Ennek meghatározása miatt az eszköz a vasúti járműegység minden kerekének sebességét fordulatszámadón keresztül méri.
A mért adatokat egy számítógép kiértékeli, majd a fékhengernyomást ennek megfelően kerekenként szabályozza.
 
 
A berendezés impulzus adóihoz szükséges tengelyvégre szerelhető foggenerátorokat a Szakálfém Kft. gyártja kétféle változatban. Az egyik kivitelben a jeladó fogaskerék a csapágyfedélben csapágyazott, meghajtása csappal történik. A másik változatnál a fogaskerék a tengelyvégre kerül felszerelésre. Az alábbi ábra a tengelyvégre szerelt fogaskerekes jeladót ábrázolja.
 
 

Vasúti járműveken használt rozsdamentes szennyvíztartályok

A korszerű vasúti személykocsikon környezetvédelmi szempontok miatt zárt rendszerű WC rendszereket alkalmaznak. A szennyvizet erre a célra kialakított tartályba gyűjtik össze. A Szakálfém Kft. több kivitelben gyárt vákuum és nem vákuum WC tartályokat.
A tartályok utastérben elhelyezett változatban, valamint alváz alá felszerelt kivitelben készülnek. A szennyvíztartályok anyaga rozsdamentes acél. Ezek a tartályok elfagyás ellen vezérelt fűtéssel, valamint szintérzékelőkkel rendelkeznek.

    A szennyvíz tartályon belül elhelyezésre kerülhet továbbá az ún. szürke víztartály is, amelyben a kézmosó használt vizét tárolják. Ezt a vízmennyiséget a rendszer a WC öblítésre használja fel.

  A cégünk által gyártott szennyvíztartályok kielégítik az UIC döntvényekben előírt működési és szilárdsági követelményeket.

 
 
 

Vasúti kocsi kapaszkodók, vonóhorog akasztók és egyéb külső szerelvények

    A vasúti kocsik külső szerelvényei a kocsiszekrény külső részén elhelyezett kisebb szerkezeti egységek. Ebbe a csoportba sorolható szerkezeti egységek az átjáró szerkezetek, lépcsők, fogantyúk és a különböző jelző szerelvények.

A Szakálfém Kft. az említett külső szerelvényekhez sorolható:

 • ajtó melletti kapaszkodókat,
 • irányszámtábla tartókat,
 • zárlámpa támokat

gyártja különböző változatban és kivitelben.

A cégünk által készített vasúti alkatrészek közül, ebbe a termékcsoportba tartoznak még a vasúti kocsik homlokfalán elhelyezésre kerülő, többféle kivitelben készülő csavarkapocs felfüggesztők és fék légvezetéki kapcsolati tömlőtartók.

 
 
 

Alkategóriák

Látogatók
3
Cikkek
109
Weblinkek
9
Cikk megtekintés találatok
593633